АГРО-ОВЕН – нові сорти, нові горизонти.

З корпорацією АГРО-ОВЕН (Магдалинівський р-н, Дніпропетровська обл.) нашу компанію пов’язує багаторічна плідна співпраця з постачання насіння різних гібридів соняшнику, в окремі роки площа вирощування яких сягала більше 4000 га. Зараз серед фаворитів – середньоранній гібрид Пунтасол КЛ, рекомендований для інтенсивного вирощування, і цьогоріч стан рослин дуже позитивний з прекрасними перспективами на велику продуктивність. На соняшник та кукурудзу в першу чергу орієнтована економічна ефективність господарства в рослинницькій галузі.

З іншої сторони в сівозміні присутня озима пшениця, де використовувався здебільшого старий сортовий склад з відповідним посереднім результатом. Ще гостріше проблема проявилася в 2021 році, коли навіть за надзвичайно сприятливих умов зволоження, спостерігалося масове вилягання посівів з великими втратами при збиранні та погіршенню якості самого зерна. Процес збирання був сильно розтягнутий в часі, адже дощова погода не дозволяла прискорювати темпи збирання.

Саме в такій ситуації головний агроном Дробот Віктор Володимирович звернув увагу на демонстраційний посів сортів озимої пшениці від Viterra Seed. Поряд із сортами, які вирощувалися господарством в комерційних полях були висіяні безості Фелікс, Катаріна та Атлон. Перша і очевидна різниця – це те, що сорти більш скоростиглі, раніше відновлювали вегетацію весною, нарощували масу, проходили кущення та викидали колос. Друге – в умовах надмірних та регулярних опадів не спостерігалося жодного натяку на вилягання, коли навпаки в регіоні було складно знайти поля, які не лежали. Але це й не дивно – Катаріна напівкарлик висотою 45-50 см, а Фелікс на 5-6 см вище, сорти з міцною товстою соломиною. До того ж, не спостерігалося явних проблем з хворобами. На цьому фоні повністю здоровим листковим апаратом виділявся сорт Атлон – це при одній профілактичній обробці фунгіцидом. Ну і третє – це більш раннє дозрівання, стійкість сортів до перестою і висипання та ураження хворобами на етапі достигання (зокрема фузаріозу колосу ) – особливо безостих Фелікса та Катаріни. Результати збирання демонстраційних ділянок теж порадували: Фелікс – 8,37 , Катаріна – 7,70, Атлон – 6,47 т/га, що значно перевищило результат повністю полеглих інших сортів. Тому, на сезон посіву 2021-22 вибір сортів був очевидний – Фелікс та Катаріна, з планом вирощування по ресурсозбережній технології.

В новому сезоні під ці сорти відвели близько 900 га з 2400 загальної площі пшениці. Оригінатором було рекомендовано посів в ранні та оптимальні строки, що фактично реалізовано 10-20 вересня, з нормою висіву 3,5 млн насінин/га (що в фізичній вазі склало 140 кг) та внесено припосівне добриво нітроамофоску 50 кг/га. Вологозабезпеченість ґрунту дозволила отримати дружні та якісні сходи. Весною в фазу кущення було проведено одноразове підживлення КАС 100 кг/га. Хімічний захист складався з внесення фунгіциду Фалькон – 0,5 л/га на початку виходу в трубку та фунгіциду Солігор 0,9 л/га + інсектицид Каратель ЕС 50 г/л. В принципі це були основні технологічні моменти. Збирання пшениці, як і очікувалося, розпочалося з Фелікса, який дещо раніше Катаріни. І знову, як і в минулому році, в розпал збиральної компанії почалися опади, ускладнення з темпами збирання, але ці сорти були готові до збирання набагато раніше інших, що значно полегшувало складну і тривалу збиральну компанію. Узагальнюючи, можно підсумувати досить непоганий середній врожай пшениці по господарству в 2022 р. на рівні 5,5 т/га, але є відділення де отримували значно менше, і навпаки в районі с. Мар’янівка в середньому вийшли на 6,1 т/га. Слід зауважити, що продуктивність Фелікса становила від 6,9 до 7,55 т/га, а Катаріни відповідно – 6,2-7,58 т/га. При чому кореляція до кращої продуктивності за більш ранньої сівби. Сподобалося те, що сорти компактні, не формують надмірної стеблової маси, а співвідношення солома/зерно, явно сфокусоване на формування основної продукції – зерна. Це дає можливість працювати з помірними нормами удобрення та ефективніше використовувати рослинами наявну вологу. Агрономічний відділ дуже задоволений результатом і плануємо, що площі під цими сортами значно розширяться.

Ми щиро вдячні головному агроному Дроботу Віктору Володимировичу за співпрацю та надану інформацію!

Все буде Україна!

З повагою, команда ТОВ ВІТЕРРА СІД