Соняшник
Соняшник - рослина помірного клімату. Насіння починає проростати при температурі грунту +4 ... + 5 °С, але період сходів при цьому затягується, він становить 18-20 днів, за цей час з'являються і сходи бур'янів.
Для отримання рівномірних сходів соняшника температура грунту на глибині загортання насіння повинна бути +10 ... + 12 °С. При цьому сходи з'являються швидше, через 8-10 днів, і починають рости.
Сходи можуть переносити короткочасні заморозки до -5 °С. У зв'язку з цим, при невеликих посівних площах, оптимальним строком сівби вважається 10-20 травня. У разі більш розтягнутих строків починати сівбу слід на початку травня з тим, щоб завершити його до 20 травня. Пізні строки сівби ведуть до втрати зимової вологи і зниження польової схожості.
Добрими грунтами для соняшника є чорноземні, темно-каштанові і каштанові, мають глинистий, суглинний або супіщаний механічний склад із слабокислою, нейтральною або слаболужною реакцією ґрунтового розчину.
Соняшник, завдяки потужно розвиненій кореневій системі, що проникає на глибину до 4 м, використовує вологу, недоступну для інших культур. Він здатний за посухи переносити значне зневоднення тканин і швидко відновлювати асиміляційну діяльність листя в нічний час. За період вегетації витрачає велику кількість води. Опади протягом вегетації грають важливу роль у формуванні врожаю, проте не завжди забезпечують потребу соняшника в критичний період його розвитку (цвітіння - налив насіння). У цей період велике значення мають грунтові запаси води в шарі 150-250 см. Для отримання високого врожаю насіння соняшнику необхідні глибоке промочування грунту в осінньо-зимовий період, помірні опади протягом вегетації і їх відсутність перед прибиранням. Головний фактор раціонального використання вологи - формування оптимальної густоти стояння рослин.
Гбриди соняшника можна обрати для конкретної технології: для класичної технології стійкі до останніх рас вовчку , гібриди соняшнику стійкі до гербіцидів на основі трибенурон-метилу (SU - сульфо) та групи імідазолінонів (clearfield та clearfield plus), а також високоолеїновий сегмент гібридів. При виборі гібрида звертають увагу на період вегетації, висоту рослини, стійкість до хвороб, адаптованість до умов вирощування, стійкість до осипання та вилягання. Враховують рівень його інтенсивності, продуктивність за різних строків посіву, густоти стояння рослин залежно від зони вирощування, і в цілому вплив базових характеристик гібрида на реалізацію запланованої сівлозміни.JoomShopping Download & Support